Josep Maria Cañellas (Reus 1856 – París 1902) fou un fotògraf català establert a París, que va ser un dels primers en encetar les bases del que després es coneixeria com a fotoperiodisme. L’any 1888 va ser contractat pel figuerenc Josep Rubau Donadeu i Corcellés per dur a terme un important estudi fotogràfic de l’Alt Empordà. Donadeu, que fou diputat a les corts de Madrid durant el sexenni democràtic, volia capturar la vida quotidiana, costums, monuments i conjunts artístics, oficis… de Figueres i els pobles veïns.

Cañellas va ser capaç de copsar aquesta espontaneïtat i publicà el recull “Álbum Rubáudonadéu. El Alto Ampurdán histórico”, fotografiat entre 1888 i 1889 i publicat aquest últim. Les 555 imatges que formen part de la col·lecció s’agrupen en 5 volums, l’últim anomenat “Vilafant a Viure y maniobras militares”. En aquest darrer volum hi podem trobar Vilafant a les 5 primeres fotografies, les més antigues que hi tenim constància.

El mas de Can Niceto, fotografiat des de la carretera de Figueres a Besalú. El fotògraf l’etiquetà com a restes d’un antic molí.
Vista panoràmica del poble de Vilafant al 1888 des del revolt de Can Massanet, al fons es veuen les primeres cases edificades del carrer Llers.
Infants jugant a la plaça major.
Vista del campanar i l’església de Sant Cebrià de Vilafant al 1888, des del carrer Església (actualment hi ha Ràdio Vilafant). Al cantó de l’Església encara hi havia l’antic cementiri.
Pidolaire i infant a la carretera de Vilafant

Aquestes fotografies les podem veure gràcies a la digitalització de tots els volums que podem consultar en línia a la Biblioteca Fages de Climent de Figueres. Les fotografies de Vilafant estan enumerades amb el següents números: 454, 455, 456, 457 i 458 respectivament.