L’església de Santa Maria de les Forques actualment

Vilafant va patir una descentralització urbana a partir dels anys 60 molt important. L’augment de població va fer que al municipi apareguin centres urbanitzats apartats del nucli antic. Un d’ells, el de Les Forques, es va començar a tramitar al 1962. Les Forques era una zona rural, creuada per la carretera de Santa Llogaia i el camí de Palol, i on es concentrava l’activitat rajolera del poble.

Solar on es construirà l’església, 10 de novembre de 1987

Atès que era una urbanització creada des de cero, es va haver de crear equipaments nous pels veïns de Vilafant. Durant 20 anys, els veïns de Les Forques havien d’anar al Nucli antic per anar a missa, bateigs, casaments…

L’escola Mare de Déu del Mont cedia un espai per a realitzar les misses per estalviar als veïns el desplaçament fins l’església de Sant Cebrià. Encara així, els habitants de les Forques van decidir prendre la iniciativa, i construir una església per ells mateixos.

Cliqueu la imatge per veure l’àlbum amb la cronologia de les obres

Els mateixos veïns de Les Forques van finançar i construir l’Església de Santa Maria, just a la cantonada entre el carrer de Mare de Déu del Mont i el carrer de Santa Llogaia. Les obres van començar el 10 de novembre de 1987, i es van acabar el 22 d’octubre de 1988. L’església, que es propietat del Bisbat de Girona, va poder instal·lar la campana el 27 de juliol de 1991 gràcies a la donació de l’Ajuntament de Vilafant.

Tram final de l’obra el 22 d’octubre de 1988

L’església fou inaugurada oficialment el 20 de novembre de 1988. Es va celebrar un gran esdeveniment on van assistir el Bisbe de Girona monsenyor Jaume Camprodon i Rovira i amb qui fou rector d’aquesta església de Santa Maria, el Mn Miquel Pujol i Canellas, juntament amb altres personalitats locals.

Targeta de record de la inauguració, on s’esmentam els agraïments a qui van fer possible la construcció de l’església.
Francesc Tubau en la cerimònia inaugural

Es va realitzar una missa inaugural, on van assistir veïns de tot Vilafant i van ballar dues sardanes just davant un cop finalitzada. Per acabar, es va realitzar un gran dinar popular al Local Social de les Forques. Tot un esdeveniment social gràcies a la iniciativa i autoorganització veïnal.

Dinar popular de celebració al centre cívic de les Forques, 20 de novembre de 1988

Aquestes fotografies les tenim gràcies a la donació de Montserrat Sanz Pujol, que va donar a l’Ajuntament de Vilafant moltes fotografies del seu oncle, el mossèn de Vilafant Miquel Pujol i Canellas. Les fotografies de la missa inaugural i la targeta han sigut aportacions de Antonia Tubau per el Arxiu Digital de Vilafant. També tenim informació a partir de la revista veïns número 84 (pàg. 14).