El 6 d’abril de 1912, es va anunciar la “Festa de l’aviació”, i l’Alt Empordà estava a punt d’ésser testimoni privilegiat d’un espectacle gairebé inèdit a l’Estat espanyol: poder veure volar a un home gràcies a un nou enginy mecànic, l’avió.

Cartell publicitari de la Festa d’Aviació de 1912 (Col·lecció particular Juli Pérez).

El primer vol a motor dels Germans Wrigth al desembre de 1903 va iniciar una febre tecnològica de l’aviació, on tothom volia ser pioner i exportar aquest nou vehicle pel món. La mera existència d’un vehicle a motor que permetés volar ja era prou fascinant en aquella època, i es va convertir ràpidament en una gran atracció de fira. Qui fou alcalde de Figueres al 1912, Gregori Santaló Pagès, va veure l’oportunitat mediàtica d’aquest nou espectacle, i va decidir apostar fort per portar l’avió a Figueres.

Tixier victorejat (Col·lecció particular Oliveres-Guillamet).

Per les Fires i Festes de la Santa Creu de 1912 doncs, es va contactar amb l’aviador francès Henri Tixier, nascut el 8 de març de 1889. Un enamorat de l’enginyeria que ràpidament es va atrevir a dominar el cel amb els primers avions i anava de gira per tota Europa fent exhibicions aèries. Mitjançant telegrames es va acordar que es realitzaria un festival aeri durant les Fires de la Santa Creu de l’1 al 6 de maig. Malgrat que l’exhibició aèria es reduiria a dissabte 4 i diumenge 5, la resta de dies l’avió (transportat per peces en trens fins a Portbou) seria exposat a l’institut Ramon Muntaner.

Tixier i el seu Bleirot (Col·lecció particular Josep Fajol).

Figueres no tenia cap espai físic per poder dur a terme aquest espectacle, es necessitaven camps oberts per poder construir una pista d’aterratge. Es va demanar a l’alcalde de Vilafant, Francesc de Batlle, l’autorització per poder utilitzar els terrenys rurals entre el nucli de Vilafant i Figueres, el que es va començar a anomenar en aquells anys El Camp dels Enginyers.

El nom de “Camp dels Enginyers” prové del fet que aquests terrenys van ser alquilats als militars del Castell de Sant Ferran a partir de 1905 per realitzar proves i maniobres. És un indret emprat per molts altres esdeveniments com ara al 1908 es va realitzar un concurs hípic i al 1910 es va convertir en el primer camp de futbol empordanès.

Tixier enlairant-se (Col·lecció particular Oliveres-Guillamet).

El festival de l’aviació fou un èxit rotund. El clima va acompanyar i la tramuntana no va fer acte de presència, així que Henri Tixier va poder enlairar el seu avió pels quinze mil espectadors que van assistir des de tota la província de Girona. Vilafant es va convertir en el centre d’atenció de tota la zona durant dos dies, per segon cop a Catalunya es podia veure un home volar amb un vehicle a motor.

Tixier rodejat de les damisel·les que li varen lliurar flors després d’un dels vols
(Col·lecció particular Josep Fajol).

Tota aquesta informació la podeu consultar, de manera molt més extensa i detallada, en el treball historiogràfic d’en David García Algilaga “Inicis de l’aviació a l’Empordà: 1912-1914/18 “, dins del volum 40 (2009) dels Annals de l’Institut d’Estudis Empordanesos.

Advertisement