Aquest mes d’abril se celebren 40 anys de les primeres eleccions municipals després de la dictadura franquista. Ja hi havien hagut dues eleccions generals, les del 1977 i 1979, així com dos referèndums els anys 1976 i 1978, però encara faltaven les eleccions democràtiques a nivell municipal.

El 3 d’abril de 1979 va marcar el dia quan els veïns podrien escollir els seus alcaldes. Durant el franquisme els alcaldes eren gent vinculada al règim seleccionada pel governador civil, “escollida” amb votacions tancades entre els caps sindicals i els caps de família.

Us presentem les dades de les 10 eleccions municipals de Vilafant, amb el % de participació, número de vots i regidors que va treure cada partit, i qui fou l’alcalde escollit.

Eleccions de 1979

% participació

El dimarts 3 d’abril de 1979 foren les primeres eleccions municipals a Vilafant, on van haver 766 vots entre els 3 partits que es van presentar: Unión de Centro Democrático (UCD), Partit Socialista de Catalunya (PSC) i Esquerra Republicana (ERC).

Ricard Aiguabella i Delfí Resta

El partit guanyador va ser UCD, amb 5 regidors. Seguit del PSC, amb 2 regidors, i d’ERC també amb 2 regidors. L’alcalde escollit fou Ricard Aiguabella, d’UCD. Aiguabella ja venia essent alcalde des de 1963 durant el franquisme, encara que només va poder estar un any com a alcalde, ja que per motius de salut l’any 1980 va cedir a favor del seu company Delfí Resta. Un any després, al 1981, Resta també deixa l’alcaldia per incompatibilitat laboral i agafa el càrrec Jordi Falgàs. En total, tres alcaldes durant una legislatura.

Eleccions de 1983

% participació

Dimarts, 8 de maig de 1983, se celebren les segones eleccions municipals. A Vilafant es van registrar 766 vots repartits entre dues úniques candidatures: Convergència i Unió (CiU) i el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC).

Àngel Costa

El Partit Socialista guanya les seves primeres eleccions, amb 5 regidors, mentre que Convergència i Unió estarà a la oposició amb 4 regidors. Encara que el nombre de vots es va mantenir, la participació percentual baixa sensiblement, i seran les eleccions amb menys partits participants. L’alcalde escollit fou el socialista Àngel Costa.

Eleccions de 1987

% participació

Dimecres 10 de juny se celebren les terceres eleccions municipals, amb 1.109 vots. Es tornen a presentar Convergència i Unió (CiU) i el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), i per primer cop un partit municipalista: Grup d’Independents de Vilafant (GIV).

Josep Guillamet

En aquestes eleccions els regidors passen de 9 a 11, atès que el municipi va superar la franja dels 2.000 habitants. D’aquests 11 regidors, 5 van ser per CiU. L’oposició va estar formada per 4 regidors del PSC, i 2 del GIV.

Josep Guillamet serà el primer alcalde sense majoria absoluta.


Eleccions de 1991

% participació

En les eleccions municipals, la primera celebrada en diumenge (26 de maig) es van recontar 1.272 vots repartits entre 4 partits: Convergència i Unió (CiU), Partit Socialista (PSC), Grup d’Independents de Vilafant (GIV) i el Partit Popular (PP).

Josep Guillamet repeteix com alcalde, ja que Convergència i Unió aconsegueix 6 regidors. El segueix el PSC amb 3 regidors, un regidor per GIV i un regidor pel PP.

Eleccions de 1995

% participació

Diumenge 28 de maig de 1995 se celebren les cinquenes eleccions municipals amb 1.743 vots. Es tornen a presentar Convergència i Unió (CiU), Partit Popular (PP) i Partit Socialista (PSC). Torna a presentar-se Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i apareix un altre partit municipalista, Vilafant Unit (VIU).

Paulí Fernàndez

En aquestes eleccions torna a guanyar CiU, amb 4 regidors. El PP aconsegueix 3 regidors, seguits per ViU i el PSC, amb dos regidors cadascun. ERC es quedarà sense representació al consistori. L’alcalde escollit serà Paulí Fernàndez.

Eleccions de 1999

% participació

El diumenge 13 de juny se celebren les sisenes eleccions municipals, 20 anys després dels primers comicis. Es recompten 1.964 vots repartits entre Convergència i Unió (CiU), Partit Socialista de Catalunya (PSC), Partit Popular (PP) i un tercer partit de origen municipal, Nacionalistes de Vilafant (NV).

Majoria aclaparadora de Convergència i Unió, amb 9 regidors. Els socialistes i populars aconsegueixen un regidor cadascun, mentre que Nacionalistes es quedarà sense cap regidor.

Eleccions de 2003

% participació

Diumenge 25 de maig de 2003, tornem a tenir eleccions municipals. 2.351 vots per 5 partits: Convergència i Unió (CiU), Partit Socialista de Catalunya (PSC), Esquerra Republicana (ERC), Partit Popular (PP) i Vilafant Unit (ViU).

CiU torna a guanyar amb 5 regidors, seguit de ViU amb 3. El PSC aconseguirà 2 i ERC 1, mentre que el PP es quedarà sense regidor. Torna a ser escollit com alcalde, per 3a legislatura seguida, Paulí Fernández.

Eleccions de 2007

% participació

Diumenge 27 de maig, vuitenes eleccions municipals a Vilafant. Aquest cop es recompten 2.388 vots per les 4 candidatures: Convergència i Unió (CiU), Partit Socialista de Catalunya (PSC), Vilafant Unit (ViU) i Partit Popular (PP).

Pepi Comalada

En aquestes eleccions Vilafant passa d’11 regidors a 13, ja que el poble ha superat la barrera dels 5.000 habitants.

CiU aconsegueix 5 regidors, igualat amb el PSC que també aconsegueix 5. ViU aconseguirà 2 i el PP 1. Per 1r cop sortirà una alcaldessa escollida a Vilafant: Pepi Comalada. Pepi va ser alcaldessa fins el 20 de desembre de 2009, quan el PSC va presentar una moció de censura amb el suport d’una regidora de VIU i una altra del PP. Així aquesta legislatura hi hagueren dues alcaldesses, Pepi Comalada i Consol Cantenys.

Eleccions de 2011

% participació

El 22 de maig de 2011, nova cita electoral al municipi. 2.376 vots que es reparteixen entre 7 candidatures, l’any amb més partits presentats: Partit Socialista de Catalunya (PSC), Convergència i Unió (CiU), Bloc Municipal de Vilafant (BMC), Partit Popular (PP), Esquerra Republicana (ERC), Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV) i Vilafant Unit (ViU).

Consol Cantenys

El PSC aconsegueix majoria absoluta, amb 7 regidors. Els segueix CiU amb 3 regidors. BMC, PP i ERC aconseguiran 1 regidors cadascun.

ICV i ViU no aconsegueixen representació a l’ajuntament.

La socialista Consol Cantenys torna a ser escollida alcaldessa de Vilafant.

Eleccions de 2015

% participació

Les desenes eleccions municipals a Vilafant es van celebrar el diumenge 24 de maig. Es van registrar 2.301 vots entre 4 candidatures: Partit Socialista (PSC), Esquerra Republicana (ERC), Convergència i Unió (CiU) i Partit Popular (PP).

El PSC torna a guanyar, amb 6 regidors. ERC i CiU aconsegueixen 3 regidors i el PP 1.

Consol Cantenys torna a ser escollida com Alcaldessa.

Durant aquests 40 anys la població de Vilafant s’ha quadruplicat. També han augmentat els col·legis electorals des d’1 al 1979 (només al nucli antic) fins als 3 actuals (un a cada nucli urbà), així com també augmentaren les meses electorals que també passaren de ser 1 l’any 1979 a 7 actualment.

Encara que el número de vots ha tingut una tendència a l’alça, és només degut a l’augment demogràfic del poble. La participació en canvi ha anant minvant durant totes les eleccions municipals, des de les primeres amb 75 i 69% de participació al 58 i 54% de les darreres.

Si voleu observar amb més detall aquests comicis electorals, podeu adreçar-vos al portal web del Ministerio del Interior.