Aparador de la papereria La veu de l’Empordà

La Veu de l’Empordà fou un diari comarcal publicat a Figueres entre el 1900 i el 1936, de caràcter catalanista i catòlic que apostava per ser l’altaveu del moviment nacionalista català i conservador empordanès.

Els anys 1909 i 1910 aquest diari va crear una col·lecció de postals sobre poblacions de l’Alt Empordà. En total publicaren prop de 200 fotografies col·leccionables (80 de Figueres i la resta de pobles alt empordanesos) que es podien comprar a la papereria del mateix diari, al carrer Forn Baix de Figueres.

La postal 113 és sobre Vilafant.

Postal núm. 113 de “La Veu de l’Empordà” sobre Vilafant

Es van editar dues tirades, una en blanc i negre, i una altra amb les postals acolorides. Aquesta col·lecció de postals s’han utilitzat sovint per a il·lustrar treballs històrics, exposicions, articles periodístics… i encara avui en dia és habitual trobar aquestes postals en mercats d’antiguitats.

Vista actual corresponent a la postal del 1909

Actualment les vistes al nucli antic són molt diferents. El principal punt de referència que tenim és el campanar de la església de Sant Cebrià. La Torre Manol encara no estava construïda, i el camí era rodejat de camps de conreu.

A la postal del 1909 es veu clarament a primera línia “Cal Frai” i una edificació que no hem pogut confirmar si era l’antic escorxador. També a segona línia, davant l’església podem veure les edificacions, que coincideixen en bona part amb les actuals, del carrer Llers.

L’expansió urbana al voltant de l’església és evident, i malgrat a primer cop d’ull costi trobar els mateixos edificis, una mirada atenta pot trobar les edificacions que llavors ja hi existien i les noves. La fotografia va ser pressa des del balcó de la planta superior Can Puig Massanet.

La fotografia va ser pressa des de el primer balcó a la dreta de la façana sud de Can Puig Massanet

La postal, amb la resta de la col·lecció, està digitalitzat al fons de la Biblioteca Fages de Climent de Figueres. La Maleu Solés ens ha donat facilitat accedir al balcó per a recrear la fotografia i ens ha facilitat la postal de l’aparador de La Veu de l’Empordà.