Vilafant té el privilegi de ser un dels pocs municipis de l’Alt Empordà que gaudeix d’una emissora de ràdio local. Ràdio Vilafant, en la 107.3 FM. Ja té 37 anys d’història i s’ha convertit en un referent informatiu i periodístic, tant pel mateix poble com per la comarca.

Toni Guerrero davant del mural de la ràdio en la primera emissora
Luis Guerrero treballant en la primera antena al Camp dels Enginyers

L’origen de Ràdio Vilafant, es remunta a principis de 1982. Antoni Vílchez era un veí de Vilafant i propietari del Frankfurt Durant, situat al carrer Sant Pau de Figueres. L’Antoni era radioaficionat i volia retransmetre música al seu restaurant, des de casa seva. Així va muntar una antena a casa, situada a l’emergent urbanització del Camp dels Enginyers, i així va poder donar senyal fins el seu local de Figueres. Aquest senyal musical la va anomenar Ràdio Camp dels Enginyers. Aleshores el promotor de la urbanització del Camp dels Enginyers, José Carrillo, va veure potencial en una emissora local, i junt amb el pintor Juan Garcia, van apostar per la creació de Ràdio Vilafant.

L’èxit d’aquesta emissora de curt abast va cridar l’atenció de l’ajuntament, que es va apostar ràpidament per convertir aquesta ràdio en municipal. Així al setembre de 1982 ja neix l’emissora de Ràdio Vilafant, que mantindria la seva seu, a la planta superior de la immobiliària de la urbanització del Camp dels Enginyers, al carrer Xaloc número 2.

Mercè Munt, al primer estudi l’any 1985

L’èxit d’aquesta petita ràdio, que al seu inici només emitia música i petites tertúlies de nit, va fer un salt qualitatiu el 4 d’abril de 1983, quan es va començar a programar tot el dia al dial 101 FM. Gran part de l’èxit de Ràdio Vilafant fou no punxar la música més comercial que sonava a les grans emissores. Gràcies a la inexistència de cap cadena independent a Figueres, es va convertir en la principal font d’informació radiofònica de l’Alt Empordà.

Locutors i col·laboradors de la ràdio l’any 1989
Primera unitat mòbil de Ràdio Vilafant

Tot va seguir igual fins l’any 1986, quan els promotors de la urbanització del Camp dels Enginyers ja no van voler seguir involucrats en el projecte. Així Ràdio Vilafant va passar a ser totalment propietat de l’Ajuntament. En Toni Guerrero, principal locutor de la ràdio, passaria a ser director de l’emissora, càrrec que ocupa fins el dia d’avui. Es passa del canal no oficial del 101 al dial definitiu, el 107.3 FM.

Sala de mescles de la ràdio al dispensari
La primera taula de l’estudi al dispensari

També canvien les instal·lacions a unes de pròpies i adequades: un local municipal dins del dispensari mèdic al carrer d’Olot número 27. A partir d’aquí Ràdio Vilafant va voler expandir-se i intentar emular a les grans emissores privades i fer ràdio des de fora, fent retransmissions en directe de manera mòbil. El pas de col·laboradors i tertulians cada cop augmenta més, igual que la varietat programàtica, des d’espais dedicats a la sardana, programes musicals o retransmissions esportives. També els espònsors publicitaris comencen a ser rellevants i ajuden econòmicament a la ràdio. Fins i tot trucaven en directe diàriament al meteoròleg de Figueres, Ferran Pou, que informava sobre el temps de la comarca.

L’any 1992 Ràdio Vilafant va impulsar la creació d’un nou mitja de comunicació municipal en paper, la Revista Veïns. Aquesta revista trimestral s’ha consolidat a Vilafant, i forma part d’una branca informativa important de l’emissora.

Retransmissió en directe des de la carrossa de reis de 1992

La nova antena de l’emissora serà col·locada a la zona de la Piscina-Els pins. Aquesta antena vermella aixecada en el punt més alt del municipi permet donar senyal a gairebé tot l’Alt Empordà sense la necessitat de repetidors.

Tertúlia en directe des de el estand de Ràdio Vilafant a les fires de Figueres, l’any 2002

L’espai del dispensari es va quedar massa petit per l’emissora, on no podien parlar gaires tertulians alhora per falta d’espai. Tampoc es podia instal·lar aire condicionat ni gravar des de la taula de mescles… que s’havia d’emprar dempeus. Des de l’Ajuntament es van considerar diverses alternatives: un espai en el projecte d’un hotel d’entitats a Can Gelada, al costat del Parc de l’Era, a la planta superior de l’actual ajuntament, en el fallit projecte del poliesports pròxim la piscina, a Palol Sabaldoria… Al final es va decidir utilitzar l’espai de l’antic Ajuntament de Vilafant, al carrer Figueres número 5. Aquí es va traslladar l’emissora de manera definitiva l’any 1996.

Inauguració de la emissora definitiva al carrer Figueres al 1996
Ubicació actual de la ràdio, on fins 1995 es trobava ajuntament

Amb el pas dels anys l’organització de la ràdio ha canviat molt. Per punxar música s’utilitzaven discs de vinil, que el disc-joquei havia de quadrar de manera manual. A finals dels noranta ja s’utilitzaven els CD’s, molt més còmodes i àgils d’emprar. A partir de 2010 la música ja arriba de manera digital. També el senyal de Ràdio Vilafant es pot escoltar de manera online a través de la seva web.

Imatge dels estudis de la ràdio actualment

Durant aquest 37 anys Ràdio Vilafant ha sigut més que una simple emissora petita. Han col·laborat molts veïns i amics del poble, i hi han passat periodistes que després van fer el salt a grans mitjans. S’han retransmès esdeveniments importants del poble en directe (plens de l’ajuntament, festes i esdeveniments, actes esportius, debats polítics…) i ha permès a molts veïns ésser entrevistats o fins i tot col·laborar en programes.

Durant tots aquests anys, Ràdio Vilafant s’ha convertit en un referent, no només informatiu, sinó també cultural de Vilafant. En aquest enllaç trobareu l’àlbum fotogràfic amb moltes més imatges antigues de la ràdio.