El 9 de febrer de 1949, Vilafant va patir la major catàstrofe de l’època moderna. A les nou del matí començà a incendiar-se el trull de Can Bossa, situat al número 2-4 del carrer nou. Ràpidament tots els veïns s’apropen a ajudar per intentar apagar el foc mentre esperen l’arribada dels serveis d’emergència de Figueres.

Anunci del Trull d’en Bossa de l’any 1935 (fulletó de la Festa Major de Vilafant)

Al cap d’aproximadament mitja hora, les flames arriben al dipòsit de 200 litres de gasolina del mateix trull, fent-lo explotar. El combustible surt disparat cremant i incendiant les persones que s’havien acostat; els testimonis parlaven de gent que fuig espantada tot intentant salvar-se i desfer-se de la roba en flames. La gent va fugir en estampida, creant una onada de pànic i d’histèria comprensible a tot el poble.

Ubicació actual de l’antic Trull d’en Bossa

El Centre de Cultura i Esbarjo es va convertir en un hospital de campanya pels més de setanta ferits de l’incendi, alguns dels quals van acabar més tard a les clíniques de Santa Creu i l’Ampurdán de Figueres, i fins i tot, a la clínica militar. Tres persones van morir al mateix dia, i durant els següents dies van defallir 5 més.

Aquest accident va cridar l’atenció de la premsa, que va moure’s ràpidament cap a Vilafant per a cobrir la notícia. L’incendi va ocupar vàries pàgines en el setmanari comarcal “Ampurdán” i el diari “Los Sitios de Gerona”.

Pàgines 4 i 5 del “Ampurdán”del 10 de febrer amb el llistat de les víctimes
Portada del 5 de març de “Los Sitios de Gerona” on s’explica l’aplicació de la llei de damnificats per l’accident.

Aquesta explosió va deixar el poble enfonsat anímicament i econòmica. Es van calcular pèrdues per valor de 200.000 pessetes (que aproximadament equivaldrien a uns 69.000€ actuals), i es va obrir una “subscripció pels damnificats” que va aconseguir reunir 170.000 pessetes en donacions. Vint-i-nou obrers es van poder emparar en l’assegurança de risc catastròfic.

El funeral fou un acte molt seguit, no només per els veïns de Vilafant, sinó per gent de poblacions veïnes que van vindre a donar el consol al poble.

Crònica del enterrament a les pàgines 4 i 5 al “Ampurdán” del 16 de febrer 1949.

Els veïns afectats que van sobreviure a l’incendi van arrossegar marques i seqüeles de per vida, i va marcar a tota una generació a Vilafant. Per fer memòria d’aquest dia, es va inaugurar, al costat de l’Església, un memorial sobre l’accident en el seu 50è aniversari.

Aquest incendi va ser rellevant en els dos principals diaris, comarcal i provincial, que es publicaven a l’època, el setmanari “Ampurdán” i el diari “Los sitios”. Aquests diaris es poden consultar digitalment a l’hemeroteca de la biblioteca de Fages de Climent de Figueres i en la de l’Arxiu Municipal de Girona respectivament.

El passat dia 8 de febrer es va registrà un programa especial a Ràdio Vilafant sobre l’incendi per commemorar el 70è aniversari. Es va entrevistar als veïns del poble Joan Antoni Bertran (que tenia 7 anys) i Esteve Triadó i Josep Garcia (tenien 15 anys i treballaven al Trull) perquè expliquessin els seus records i experiència d’aquell dia. En aquest enllaç podreu escoltar el programa.